środa, 13 listopada 2013

Szybko zdrowo i smacznie, czyli krewetki z warzywami i ryżem




Być w Norwegii i nie zajadać się lub chociaż nie spróbować owoców morza to grzech. Ja najbardziej lubię krewetki, dlatego to na ich podstawie będzie dzisiejsze danie, na które przepis znalazłam w internecie. Przygotowuje się je szybko i przyjemnie. 


Składniki które potrzebujesz:

pół marchewki
pół papryki 
opakowanie krewetek
ząbek czosnku
kawałek papryczki chili
2 cm imbiru
1 mała cebulka
odrobina masła
łyżka mąki
paczka ryżu (może być brązowy)

Co na sos:

1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego lub soku z limonki
1 łyżeczka przecieru pomidorowego lub keczupu
1 łyżeczka cukru

A teraz do dzieła!

Kroimy produkty: marchewkę w słupki, paprykę w cienkie paski. Czosnek przez praskę, papryczkę chili i cebulkę w drobną kosteczkę lub paski, imbir trzemy lub kroimy w paski na tyle duże by móc je później wyciągnąć (Osobiście nie lubię w trakcie jedzenia nagryźć na imbir).



Rozgrzewamy masło na patelni, wrzucamy wcześniej pokrojone produkty. Podsmażamy chwilę tak by nie spalić czosnku. Po ok 2 min dodajemy krewetki. W międzyczasie gotujemy ryż.
(Ja do podsmażenia użyłam oleju, lecz polecam masło, krewetki będą o niebo lepsze w smaku)



Po około 3 minutach od dodania krewetek, przekładamy wszystko z patelni na talerz. Na pustą patelnie dodajemy łyżkę oliwy i podsmażamy przez 4-5 min warzywa marchewkę i paprykę z odrobiną soli.


Następnie robimy sos: wlewamy sos sojowy, odrobinę octu ryżowego lub limonki, przecier pomidorowy lub keczup, cukier. Zagotować


Gdy warzywa zmiękną wsypujemy to co wyłożyliśmy wcześniej na talerz. Wszystko razem mieszamy dodajemy mąkę rozrobioną z wodą by zagęścić sos.




.
Potrawę można podać z prostą sałatką z sałaty lodowej, pomidorów i papryki.

I gotowe!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz