Muszę się pochwalić, że z naszej kuchni ostatnio odchodzą całkiem niezłe zapachy. Jako że, nie stać nas na chodzenie po knajpach w Norwegii, jesteśmy zmuszone do codziennego gotowania. Co jednak bardzo mi odpowiada. Ostatnio w internecie znalazłam ciekawy przepis na makaron spaghetti, którym chcę się z Wami podzielić. Zachęcam wszystkich zwolenników "pasty" do wypróbowania tego w domu. Przygotowanie takiego dania zajmuje ok 45 minut lecz była to dla nas sama przyjemność:) Zapachy świeżego czosnku, bazylii rozchodziły się na całe piętro:)
Sami zobaczcie jak wyszło:)
A oto nasz lekko przerobiony przepis:
Makaron spaghetti - wedle uznania
2 jajka
jogurt naturalny ok 5 łyżek
1 duża cebula
garść bazylii
2 ząbki czosnku
papryczka chili
1 filet z kurczaka
ser mozzarella (my miałyśmy goudę ;p)
Salami (niekoniecznie)
Pomidorki koktajlowe
zioła prowansalskie
oregano
pieprz, sól, oliwa
Gotujemy makaron al dente, w międzyczasie podsmażamy cebulkę, kroimy pomidorki, czosnek, papryczkę. Po przygotowaniu wszystko mieszamy w jednej misce.
Kurczaka kroimy w kawałeczki, marynujemy w ziołach prowansalskich i oregano, dodatkowo trochę soli i pieprzu. Smażymy.
Sos - jajka rozbijamy, ubijamy, dodajemy jogurt, mieszamy. My dodałyśmy do sosu pokrojone salami. Dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni. Z ugotowanego makaronu, na blaszce formułujemy gniazda.
Polewamy makaron sosem, na to kurczak, pomidorki z czosnkiem itd, ser i do piekarnika na 10 minut.
Na koniec dekorujemy bazylią i GOTOWE:)
Oryginalny przepis znajdźecie na: http://www.makelifeeasier.pl/inne/zwyczajny-makaron-podany-w-niezwyczajny-sposob
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz